luni, 2 iulie 2012

Spania spulbera Italia si castiga finala EURO 2012

Spania spulbera Italia si castiga EURO 2012
Spania a reușit să-și apere trofeul european după ce a învins categoric Italia în finala Euro 2012. Ibericii au condus cu 2-0 la pauză, prin reușitele lui David Silva si Jordi Alba, iar în repriza a doua au avut superioritate numerică după accidentarea lui Thiago Motta. Torres și Juan Mata au înscris și ei pe final de meci, pentru un 4-0 incontestabil.



Meciul de la Kiev dintre Spania și Italia și-a respectat din plin statutul de finală. O partidă între două echipe care practică un fotbal latin, plin de viteză, n-avea cum să fie altfel decât unul spectaculos. Asta mai ales pentru că în ultimul act al Euro 2012 se întâlneau ultimele două campioane mondiale, formații care s-au întâlnit și în faza grupelor, când au remizat 1-1.

Favorită era considerată încă din semifinale Spania, iar acest lucru s-a văzut și în teren chiar din primele minute. Nici un sfert de oră n-a trecut până când Spania să reușească modificarea tabelei, David Silva deschizând scorul cu capul în minutul 14, din pasa lui Fabregas.

Italienii s-au năpustit imediat spre poarta lui Iker Casillas, însă șuturile de la distanță și-au găsit de puține ori ținta. Iar când au fost cadrate, execuțiile italienilor au fost respinse de apărarea bine aglomerată a ibericilor, Casillas având și el câteva intervenții salvatoare.

Dacă Pirlo a tras mai mult după avioane și Balotelli a ajuns mereu cu întârziere la întâlnirea cu mingea, de cealaltă parte jocul a curs mai mult pe jos. Cu pase scurte, în viteză, spaniolii au reușit de multe ori să surprindă apărarea italiană, iar în minutul 41 și-au majorat avantajul de pe tabelă. Xavi l-a servit excelent cu o pasă pe culoar în centru pe Jordi Alba, acesta a scăpat singur cu Buffon și l-a executat fără milă.

Spania și-a asigurat în mare parte trofeul încă din prima repriză.
A fost 2-0 la pauză.


După ce în prima repriză a fost nevoit să facă o înlocuire, Chiellini fiind schimbat din cauza unei accidentări, Prandelli a mai făcut o modificare la pauză, Di Natale fiind trimis în teren în locul lui Cassano. Schimbarea a avut efecte imediate în jocul de atac al italienilor, Di Natle având câteva faze periculoase la poarta lui Casillas în primele minute ale reprizei a doua.

În minutul 49, spaniolii au cerut pe bună dreptate un penalty după ce Bonucci a respins cu mâna în careu o minge trimisă cu capul de Sergio Ramos, dar portughezul Pedro Proenca a lăsat jocul să continue. Un gol marcat de spanioli în startul părții secunde ar fi însemnat încheierea meciului.

Accidentarea lui Thiago Motta a anulat șansele italienilor în acest meci.
Italia a rămas în inferioritate numerică.
Soarta partidei s-a decis însă în mare parte în minutele următoare. Thiago Motta s-a accidentat în minutul 61, la doar patru minute după ce a fost trimis pe teren și Italia a rămas în inferioritate numerică, Prandelli efectuând toate modificările.

Din acest moment, cărțile erau făcute. Cu toate că puteau forța un scor fluviu și să-și umilească adversara, spaniolii au preferat să plimbe mingea și să joace măgărușul cu dezorientații și deja resemnații italieni. Ultimele 20 de minute din meci au fost la discreția formației lui Vicente del Bosque, spaniolii având o posesie net superioară dar și atacuri permanente în jumătatea adversă.

Finalul de meci a fost de vis pentru iberici. Doi jucători intrați pe teren în ultimele minute, au reușit să modifice tabela de două ori. Primul a marcat Fernando Torres, în minutul 84, pentru ca cinci minute mai târziu Juan Mata să-și treacă numele pe lista marcatorilor, stabilind scorul final la 4-0.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu